© Martin Kull

2020 Stockholm fotomaraton  

Årets fotomaraton var nedkortad p g a pandemin till 12 teman på åtta timmar (mot normalt 24 teman på ett helt dygn). För att undvika trängsel delades de ca 400 startande in i olika startheat. 40 minuter per tema mot normalt en timme var en oväntat tuff utmaning. Svårt att komma upp med något kreativt, förflytta sig i stan och hitta sina subjekt och att genomföra plåtningen på den tiden! Min ambition var att fånga människorna i staden och att med deras hjälp skapa en enhetlig serie. Tänkte att valet på färg eller svartvitt skulle klarna efter ett par bilder, men så var inte fallet. Det gjorde att jag dessutom plåtade varje tema i både färg och svartvitt för att i slutet bara behålla de 12 bästa svartvita bilderna. Bildstilen blir så gatufoto där mina subjekt ofta är tilltalade och med på noterna.

1. Skandinavisk/Scandinavian 14.16 I tron att första tema ska vara "Mitt deltagarnummer" har jag arrangerat att fotografera Djurgårdslinjens vackra spårvagn nr 76, men det hela faller platt då temat ju är något helt annat. Det tar alltför lång tid att ställa om tanke och inspiration och jag väljer till slut hjälmen i en monter på Vikingamuseet på Djurgården. Jag gillar det grafiska, men min ambition att fånga människor spricker redan här. Kanske skulle jag använt spårvagnen med sin förare ändå?!

2. Den goda staden/The good city 14.46 Efter att ha spenderat 90 minuter på första temat är tidsbristen akut. Tänker väl hitta något mer symboliskt men när detta sällskap, djupt involverade i diskussion, dyker upp väljer jag att använda det. Stockholm med alla grönytor, vatten och båtar är i mångt en god stad. Eftermiddagssolen är mördande stark och de sitter i motljus. Fram med blixt och paraply för att lätta skuggor.

3. 2020 15.26 Åter till city. Restaurang Godot på Grev Turegatan håller på att öppna och personalen röjer ännu efter fredagskvällen. De ser aningen tveksamma ut när jag ber om att få duka upp en Zoom-middag med Anders Tegnell för att representera temat 2020. Men efter ytterligare förklaringar får jag fritt spelrum. Mycket lättare att få till komposition och exponeringens alla små detaljer när man inte har en person i verkliga livet framför kameran.

4. Turistfälla/Tourist trap 16.07 Jag drar mig nu mot Drottninggatan och Gamla Stan. Vid Rosenbad finns några souvenirbutiker som passar på temat även om det blir en väl direkt tolkning. Sitter på gatan för att få till exponeringen som jag vill ha den och knäpper litet på måfå när turister fyller min scen. Denna man, av dialekten att döma från Dalarna, undrar vänligt vad jag gör och vad fotomaraton är. Vi språkar kort och jag ber honom vara min turistmodell. Bilden är roligare i färg, men en serie är en serie och måste hålla ihop.

5. Fotofest/Photo party 16.26 Platsen och bilden är given för mig. Här har jag plåtat bröllop förut och vigselschemat i Stadshuset en lördag i augusti är hektiskt. Detta par har inte mindre än fyra fotografer som turas om att filma och fotografera. Det märks knappt att jag smyger in som den femte!

6. Enkelhet/Simplicity 17.17 Längs Klarabergskanalen, på Kungsholmssidan löper en gång och cykelväg, noga uppmärkt i all enkelhet. Från gatuplanet kan man plåta rakt ned för en litet annorlunda vinkel. Funderar på att krångla till det genom att fota en cyklist som ligger i fel bana, men jag är ännu en halvtimme efter schemat och jäktar vidare mot Vasagatan där nästa sex teman ges.

7. Foten/The foot 17.49 Tänkte mig något symboliskt och styr kosan mot Arbetsförmedlingen på Bryggargatan (Få foten (sparken)) men brottas med hur det skulle göras på ett bra bildmässigt sätt. På en av gamla huvudpostkontorets trappor hänger dessa tjejer och deras grafiska utstyrsel får mig att tvärnita cykeln. Efter kort övertalning (de är väldigt blyga) och litet fot-posering är jag nöjd. Hettan och tidsstressen gör nu att jag sätter fokus fel. Rutinmässigt sätter jag det på ögonen, när det snarare bör vara på foten. Skulle rimligen haft mindre bländare och fått skärpa över hela bilden.

8. Det nya normala/New normal 18.07 Jag misstänkte att det skulle komma åtminstone ett tema som skulle kunna tolkas med pandemins förtecken. Jag har därför köpt tre ansiktsmasker och de kom väl till pass på Urban Delis takbar på Sveavägen. Första grabbgänget vill inte, men dessa tre var väldigt hjälpsamma och vi har en kul fotosession. Jag dristar mig till att ta en öl med dem, vilket är min första (och enda) paus. Maskerna är ju förbrukade så de får de behålla.

9. Mina drömmars stad/The city of my dreams 19.22 Utan mat, för litet dryck och kokande i hettan så tryter fantasin. Jag blir alltmer direkt i mina tolkningar och jag kan inte slita mig från att hitta en plats som associerar till Per Anders Fogelströms romansvit där titeln på första boken är just temat. Bokens handling utspelar sig på Söder mycket kring Sofiakvarteren. Fogelström bodde också som ung på Bondegatan ett stenkast från Sofia kyrka. Här finns några pittoreska träkåkar kvar, men det fick bli utsikten över Söders takåsar i fjärran och med festande-drömmande? ungdomar i förgrunden.

10. Titta/Look 19.54 Ett par som sitter omslingarde på gräsmattan vid Sofia kyrka hjälper mig med detta tema. Försöker först någort komplicerat med ett öga som kikar fram bakom en springa mellan fingrar, men när jag inser att killens tagg också är ett öga får det blir ett mer traditionellt porträtt i det vackra kvällsljuset och med fokus på blicken.

11. Hållbarhet/Sustainability 20.17 Bråttom - två teman kvar på en timme. I min gestaltning av Slussenbygget leder kanske alla armeringsjärn tankarna mer mot hållfasthet, men nuvarande Katarinahissen, som invigdes 1936, får ändå representera hållbarhet.

12. Mitt deltagarnummer/My participation number 20.51 Jag hade lyckats få tag på en dekal från ett oljebolag som hette "76" (tror det fanns mackar i Sverige med samma namn). Utmaningen var bara att hitta rätt objekt att plåta den på. På Norrlandsgatan står denna Harley Davidson parkerad blänkande i svart och krom. Jag lägger mig på gatan för att få till komposition och exponering. När jag är nöjd smyger jag upp dekalen och ska just klistra dit den när jag bakom ryggen hör en mörk stämma "A-a-a det där tror jag inte du ska göra" Tagen på bar gärning av hojens ägare! Vi snackar och jag visar att jag bara ska nudda med dekalens kanter på hans fina lack. Han ställer också upp att modella. Så mycket bättre!