© Martin Kull

2018 Stockholm fotomaraton  

Årets fotografiska höjdpunkt - 24 teman på 24 timmar! Stockholm sjuder av liv i en av den heta sommarens sista dygn. Stockholmarna är fantastiska och överallt möts jag av glädje och värme. Jag vill därför i min fotoserie i så stor utsträckning som möjligt berätta en historia om dem jag träffar. Varje möte ger en energikick att orka fullfölja dygnet. Tack Stockholm!

Detta var min fjärde fotomaraton, se serierna från 2014, 2015 och 2016 här contextphoto.com/sets/stree...

1. Mitt deltagarnummer (My participation number), 12:12. Detta tema återkommer alltid, men denna gång som första istället för sista. Jag hade förberett mig genom att printa ut nummerskylt "TUT 136" att tejpa fast på fotogenisk bil. Precis runt hörnet från starten stod Max och mekade med sin underbara Indian motorcykel från 1930, som han fått av sin morfar. Min utskrift passade förstås inte, men jag hade med en litet mindre lapp med 136 som funkade hjälpligt.

2. Konst (Art), 12:43. I Björns trädgård vid Medis gör cyklister och skatare halsbrytande konster. Jesper var med på noterna och hoppade högt efter det att jag ställt upp och justerat min blixt.

3. Ikon (Icon), 13:17. Hela stan var affischerad med reklam för Magnus Ugglas nästa show på Göta Lejon. Han må gillas som rock-och pop-ikon, men att bara plåta skyltarna var litet lamt. På trottoaren satt Mike som har det tufft. Jag satte mig ned och vi snackade om ditten och datten i en kvart. Han ville gärna bli porträtterad jämte Uggla. I semiotiken uppvisar en ikon likhet med ett objekt och visst finns likheten där?

4. Skratt (Laughter), 14:58. I Kungsan fanns ett tält där kidsen kunde spela Fortnite. Noa med sina två kompisar hade väldigt skoj och skrattade mycket. Jag pratade med dem och de förstod vad jag var ute efter. Ganska snart var de helt inne i spelet igen och många skratt blev det. Jag valde denna bild där man samtidigt skönjer de två kompisarnas alternativa miner.

5. Porträtt (Portrait), 15:35. Nästa station där fyra nya teman utdelades var Scandinavian photos butik på Vasagatan. I butiken bakom ett draperi finns en hyrstudio, med några rejäla paraplyer och Prophotoblixtar uppställda. Här hängde också några maratonfotografer för att samla sig inför eftermiddagens äventyr. Adrian var en av dem och han var bussig att modella för en medtävlande. Egen blixt+paraply och studiogrejerna tjänade bara som kuliss, men ändå passande för ett porträtt på en fotograf! Adrian bad mig sedan också porträttera sin vän och medan jag gjorde det fick han chansen att ta sitt bidrag på oss båda. Älskar denna form av meta-fotande. Fotograf som fotograferar fotograf. Vi hann precis färdigt innan vi blev utkörda!

6. Surt (Sour), 16:40. Vid det här laget hade jag givit upp tanken att fotografera varje tema i både färg och svartvitt för att senare på dygnet slutligen välja. Valet hade redan fallit på svartvitt. Och lika väl var väl det eftersom en bild på en citron, som ju knappast gör sig i svartvitt, troligen hör till vanligheterna. Jag såg nyligen en underbar liten dokumentär på SVT om problemen, med spårviddshindret på Skeppsbron, för bilister som försöker forcera det. Stod här ganska länge, utan att någon "fastnade på kroken", men surt blev det nog i alla fall för vissa.

7. Utveckling (Development), 17:12. Läste i DN nyligen om ett nyöppnat VR-center på Sveavägen. Och visst är detta utveckling! Frågan är hur länge vi fotografer kan ägna oss åt endast två dimensioner? Efter tillåtelse från VR värdinnan och chefen fick jag gå ned till ett av spelrummen. Här är ganska trångt och jag gav mig till känna som fotograf. Gänget som spelade hade fullt upp med sitt och tidvis gick det vilt till. De ser inte mig så både jag och blixten fick några smockor innan det var klart.

8. Dejt (Date), 17:58. Utanför VR-centret satt detta näpna par. Han bor i Stockholm och hon på besök från Ryssland - och jo det var deras andra date! De behövde ingen regi - hålla handen och blickarna satt som gjutet :-) Trots den varma känslan mörknar himlen och min blixt och paraply kommer väl till pass igen.

9. Arkitektur (Architecture), 20:09. Efter utflykt till Hornsberg där nästa temakort utdelades är jag åter till city. Jag älskar broar från undersidan. Här har jag smugit mig in på rampen till Söderleden invid Klara sjö. Tanken var att fånga både de nya huskropparna intill centralen och brobyggandes arkitektur i samma bild. Trist ljus nu och jag fick kräma i med alla inställningar som fanns på kameran. Min lilla blixt fick med nöd fram litet struktur i betongen.

10. Cash is king? 20:48. Vad måste man ha kontanter till nuförtiden egentligen? Det enda jag kom på är stadens offentliga toaletter. Och jag hade en aning om att det fanns en sådan på Slottsbacken. Får Kungen bråttom måste även han plocka fram en slant! Klockan är nu 21 och det är tvärmörkt. Blixten hjälper igen till att få fram huvudsubjektet.

11. Tjuvkika (Sneak peek), 21:25. Tänker mig att plåta ett öga som kikar fram genom en glipa i en teaterridå och styr cykeln mot Hotell Rival med hopp att någon vänlig själ kan hjälpa mig. På vägen dit vid Slussplan finns en liten utomhusbar byggd som en trätrappa och med ett smalt spjälstaket. Hjärnan går igång på tjuv och spjälor och jag hittar en vinkel som skulle fungera. I baren sitter två killar på besök från Californien. De är glada åt Stockholmsnatten och jag ger dem tips på vad de kan göra denna kväll som ju är full med aktiviteter i och med Kulturfestivalen (Efter detta ger de mig smeknamnet "The Mayor of Stockholm :-)) De fattar min bildidé (även om det där med tjuv och spjälor blir litet svårt att förklara). Mailadresser utbyts (vilket också är fallet för 13 av de 24 bilderna. Alla kommer att få en eller fler bilder jag tagit på dem).

12. Rebell (Rebel), 21:55 Tänker att Söder är lämplig jaktmark för att finna en rebell. Vid Mariatorget är det jordens ös. Mosquito med Thomas Gylling i ena hörnan och sambadansöser i andra. Midnattsloppets ledarklunga ska straxt passera. Jag trasslar mig förbi avspärrningarna och in på torget - och där står han ju! Jag ger beröm för hans stil och klädsel som i mitt tycke passar temat perfekt. Ber honom posera med en lysande skylt för Magnus Ugglas show (igen) i bakgrunden. En tjej vid korvmacken hjälper till med blixten och vi smattrar igång en bra porträttsession. I denna bild får jag en reflex från paraplyet till vänster, men tycker att det adderar litet drama. Efteråt pratar vi en stund och det visar sig att Otto H är proffs - skådis på Dramaten! Inte konstigt att poserandet föll sig så naturligt.

13. Utforska (Explore), 23:37. Hinner kasta i mig en hamburgare innan nästa temakort delas ut på hotell Scandic vid Brunkebergstorg. Utforska . . hm . . . läsa T-banans spårkarta eller centralens avgångstider? Men vid centralen är det stendött, bara ett par pendeltåg aviserar sin ankomst på den stora skylten i centralhallen. Tar några halvtaskiga bilder och lommar ned till undre planet. Där fångar de gula vägvisarna i golvet min uppmärksamhet. Genom att pilla på inställningarna rejält i kameran (IR-filter för den svartvita profilen) får jag de gula banden att lysa tydligt i exponeringen. Sittande på knä väntar jag tålmodigt till dess att aktörerna fyllt min scen.

14. Kärlek (Love), 00:41. Lätt tema tänker jag. Vid denna timme bör väl Stockholm osa av just kärlek. Jag börjar vid Stureplan, men där är stelt och trist som i en öken. Alla står prydligt och snackar eller köar. Letar länge efter action. Näe - mot Söder igen! Och vid Slussplan med utsikt mot Stadshuset står de och kramas. Jag monterar telezoomen och harklar mig litet försiktigt. De vill efter en kort förklaring gärna fotograferas och vid denna sena timme behövs ingen vidare regi! I år är första gången jag kör med fullformat (Pentax K-1) och just denna bild är tagen utan blixt med ISO25600 - funkar!

15. Blött (Wet), 02:03. Ännu ett lätt tema som visade sig bli mitt svåraste. Det utlovade regnet blev inställt och de få vattenpussarna efter Midnattsloppet innehöll inget intressant. Tog oinspirerade bilder i fontäner samtidigt som jag letade efter blöta ölbarer. Men till min fasa insåg jag att stadens vattenhål höll på att stänga och jag lade i högsta växel mot Debaser vid Hornstullsstrand. Straxt innan Hornstull ligger Hirschenkeller med billig öl och här var det liv och stök kvar! Språkade direkt med paret vid bardisken. Ljuset var uselt och jag riggade blixten som slog i det grå taket, men det var trångt och bökigt och jag fick inte tid eller hade orken att göra ljussättningen noggrannt. Tack Emilie och Douglas - nästa gång är ölen på mig!

16. Ljus (light), 02:45. I Fatbursparken bakom Medborgarplatsen har Stockholms stad installerat en bokhylla och två solstolar. Hyllan är full med böcker som alla och envar kan låna och läsa, dessutom är den upplyst på natten. Kul idé och jag plåtade med stativ och blixt, men fick inte till exponeringen hur jag än försökte. Det var helt enkelt för stor skillnad mellan den intensiva ljusrörsbelysningen och de mörka byggnaderna runt om. Istället blev det en bild av den futuristiska trappan upp mot Medborgarplatsen. Nayra kom spatserande nedför och gjorde min scen litet mer intressant med lagom rörelseoskärpa.

17. Mörkrädd (Afraid of the dark), 04:35. Korv och kaffe var välgörande på stationen vid Skeppsholmen. Träffade bästa fotokompisen Stefan Poon och föreslog att vi skulle göra följe till ett läskigt ställe för tema Mörkrädd. Under St Eriksbron finns en gudsförgäten plats dit man knappt vågar sig dagtid. Skitigt, mörkt och nedlusat med graffitti. Vi hade tur, grindarna var öppna och inga spöken. Jag ville ta en selfie, med kameran på stativ och en LED-lampa som ger litet spökljus underifrån. Stefan gav mig ovärderlig hjälp med komposition och fokusering. Texten "Gåshud" var en lika oväntad som lyckad bonus. Min skådespelartalang lämnar dock en del övrigt att önska . . .

18. Fantasi (Fantasy), 05:25. Morgonen gryr ned i Gamla stans gränder, men fantasin tryter. Science fictionbokhandeln får duga. Sätter en blixt halvdant för att få litet ljus på den högra skylten. Vid denna tidpunkt glömmer man lätt bort väsentligheter - jag skulle ju plåta människor! Det hade varit lätt att invänta någon fantasifull morgonflanör.

19. Rost (Rust), 06:00. Enkelt tema igen. Cyklar till rivningskaoset vid Slussen, men hur kul är rostiga rör i svartvitt?? Tänker att jag måste hitta ett motiv där man förstår att det är rost man ser. Ankarkättingar är per definition alltid rostiga och tillbaka på Skeppsholmen hittar jag detta stilleben. Beskär hårt för att om möjligt göra det litet mer intressant.

20. Hjälte (Hero), 06:25. Som liten läste jag mycket Fantomen och hans alias Mr Walker i form av Jan Håfströms magnifika figur på Tegelbacken får bli min hjälte. I min komposition springer han mot Stadshuset för undsättning. Jag har heller aldrig sett Håfströms idé med skulpturens fyra delar så tydligt som i detta foto. De svarta delarna bildar perfekta skuggor mot Söderleden och Stadshuset, som nu ser ut som en platt kuliss.

21. Fåfänga (Conceitedness), 08:45. Sista stationen innan mål uppe vid Fåfängan, vilket också blev ett tema. Åter till (de bristande) skådespelartalangerna! Fram med burkar och krämer ur toaskåpet. Rigga kameran på stativ framför spegeln, men utan att den syns i bild. Försöka komponera och fokusera, i blindo, och därefter posera. Litet grått, men hyfsat ändå. Snabbfrukost.

22. Världsklass (Worldclass), 10:01. Messade kompisar desperat om idéer. IKEA kom på tal, men tiden rinner iväg och jag hinner inte ta mig ut till Kungens kurva. Väljer därför den bokstavstrogna tolkningen World class Gym uppe vid Vanadisparken. Efter mycket övertalande av receptionisten (och samtal till chefen) får jag lov att plåta inne i lokalen. Jag får också låna vepan med loggan och riggar den bland maskinerna. Det dröjer innan någon väl börjar lyfta skrot, men William kommer till min undsättning. Tack för det - utan action hade bilden blivit tråkig.

23. Ruta (Square), 10:13, När hjärnan är utmattad faller man lätt in i gamla banor. Jag har tidigare fotograferat Radisson Blues fönsterrutor (vid centralen) speglande en snygg himel, men skulle det göra sig idag? Och i svartvitt? På vägen cyklar jag förbi Adolf Fredriks kyrka och väl inne på kyrkogården ser jag de välordnade rutorna. Här verka finnas plats för oss alla . . .

24. Norra Bantorget, 10:26. Målgång vid Hotel Clarion och sista temat var ju enkelt - eller? Hur gör man något som sticker ut av Norra Bantorget? Massor med fotografer som kryper och krälar för att hitta unika vinklar på Branting. Jag får syn på en ung kvinna som rastar två vackra Rhodesian Ridgebacks. Mest för att beundra hundarna lommar jag efter litet förstrött, men på ett ögonblick blir det action! Scenen är över på fem sekunder och jag får iväg tre skott. Efter detta vidtog nogrant bildurval där jag raderade 562 av 586 tagna exponeringar, resterande 24 i rätt ordning och förhoppningsvis begripliga för omvärld och såsmåningom juryn.