© Martin Kull

2015 Stockholm Photo Marathon  

24 photographic themes in 24 hectic hours (As taken, straight out of camera). Read the blog here: contextphoto.com/essays/201...

Fartyg (Vessel) at 12.31. Kryssaren Queen Elizabeth var magnifik på redden Jag ville fånga henne på väg in i en av Gamla stans gränder och ville ha med litet gatuliv. Saknade bara längre brännvidd för att komprimera mera.

Gubben i lådan (Jack in a box) 13.33. Jag satt säkert en timme vid T-bana Slussen för att fånga gubben i lådan. Tog alltför många liggande bilder innan jag insåg renodlingen i en stående bild. Svårt att få till en ensam gubbe utan störande förbipasserande. Helst ville jag få bilden med bara huvudet som sticker upp, men lyckades inte och var tvungen att springa vidare.

Felplacerad (Misplaced) 14.38. Här försökte jag mig på en annan tolkning av felplacerad än den gängse. Hade man satt sina slantar på Eniro - årets förlorare - vet jag inte om ens en tömd vinflaska hade dövat förlusten ...

Dominoeffekt (Domino effect) 15.16. Ett uppenbart subjekt för detta tema var de uppställda blocken som ringlade genom stan och klockan 15.00 började falla. Hade svårt att tänka någon alternativ lösning och letade istället ett bra läge. Jag hjälpte en turist som sökte efter "hotellet där blocken skulle falla genom ett fönster". Trångt och stökigt utanför och flera fotografer från maran. När första stenen föll vid Klara kyrka två kvarter bort slog det mig att scenen kunde bli bra inifrån. Jag trängde mig därför in på hotellet och fick utan alltför mycket diskussion access till rummet och hann precis rigga stativ och inställningar när jag från bottenvåningen hörde stenarnas rytmiska dunk. Med seriebildstagning och lång slutartid fick jag rörelsen ganska OK. Med litet fantasi kan man kanske se hur Dominoeffekten slutligen leder till harakiri. Här önskar jag att jag brassat på kontrasten litet mer. Nästa ruta är fylld av personer som springer in för att se fallet genom fönstret.

Selfie 16.38. Klockan var nu efter fyra på eftermiddagen och jag hade letat efter Selfieplåtande människor i en timme. Trött och litet låg hamnade jag i Sturegallerian och insåg att jag nog måste arrangera denna bild. Sagt och gjort köpte jag en IPA av den trevlige bartendern och törstig som jag var svepte jag den. Bad sedan bartendern om hjälp och han och en annan bargäst var med på noterna. Tog denna med min Speedlight och ett stort paraply jag släpat med. Jag ville ha med hela den läckra barmiljön. Email-adresser utväxlades innan jag sprang mot nästa tema.

Hundperspektiv (A dogs perspective) 16.49. Vet inte om det var ölen som hjälpte, men nu kom jag in i ett flyt! Direkt utanför Sturegallerian stötte jag på Enzo, en sex veckors- tvärhandshög gatukorsningsvalp. Jag frågade matte om lov och satte mig ned för att få till hundperspektivet. Direkt grabbade Enzo tag i min kamerarem och började dra och morra - hur kul som helst! Kameraremmen är ganska kort och det var knepigt med fokus, närgräns och en liten vilde som ryckte i kameran. Jag fick i väg tre bilder och alla blev så bra att det var svårt att välja. Tog denna särskilt lekfulla och med Enzos litet galna split vision.

Fastnat (Got stuck) 17.08. Okej, klockan som finns vid entrén till Åhléns har jag fotograferat förr. Den största svårigheten är att ducka för nitiska vakter som inte gillar att man plåtar där. En gång var tredje minut visas klockan och i ett läge får visarna spatt. Med rätt slutartid kan man åskådliggöra att någon väntat väldigt länge. Bilden har flera bottnar. "Måndag-Fredag" kan syfta på vardagslunken som man lätt fastnar i. Den relativt unga pappan kanske också tycker att han fastnat i ett förhållande för tidigt? Eller är det bara så att mamman eller den han väntar på fastnat i trafiken?

Diva 18.37. Jag hade (litet överambitiöst?) ägnat en timmes förberedelse kvällen innan maran till att lista allt som pågick i Stockholm och som kunde ge intressanta bilder. Temat Diva blev därför relativt lätt att hitta: I Tessinska palatsets Barockträdgård skulle det hållas en operaföreställning med tema Drama Queens. Jag var tidigt ute och hopades att kunna få access till en loge. Entrépersonalen var med på noterna och gav mig access till "huvud-divan" Charlotta Huldt (Spagettioperan Regina & Strömstadoperan). Charlotta var heller inte svår att övertyga om att en plåtning straxt innnan föreställning var en bra grej. Någon loge fanns inte och vi bestämde att fotograferingen skulle bli i trädgården istället. Temat var förvisso Diva i singular, och jag tog många bilder både på enstaka Divor och i grupp, men denna blev ändå bäst komposition och framförallt med alla, som på Divors vis, konkurrerar om uppmärksamhet. Här fick jag igen användning för min blixt och paraply. Jag fick också OK på att plåta litet under föreställningen och har lovat att maila bilder. Tack till alla divor: Henriette Indahl, Charlotta Huldt och Eva Marklund!

I mitt hjärta (In my heart) 20.58. Temat 'I mitt hjärta' deldes ut på Beckholmen och jag betalade mig in på Grönan för att se om kärlekstunneln fanns kvar. På väg dit passerade jag dansbanan som var full med hett salsadansande människor. Jag försökte verkligen få till en bild på eldiga par, men det var otroligt svårt att i trängseln lyckas med exponering och uttryck. Övergav det och tog istället den enklare bilden vid kärlekstunneln.

Övertramp (Infraction) 21.08. Nu blev det lätt igen. Detta jippo - kasta bollar för att flytta hästar fanns när jag var liten. Bilden är kanske litet tråkigt övertydlig, men timmen började bli sen.

Lika som bär (As like as two peas) 21.13. Jag valde tidigt att förenkla sökandet av blickfång och att renodla de komplexa gatuscenerna genom att ta svartvita bilder. Några hade ändå gjort sig mycket bättre i färg, bl a denna med de blå-gula Mignonerna, men ett enhetligt bildpråk fick företräde. Jag fick tillåtelse av den vänliga Grönan-personalen att klättra upp i lotteriståndet för att få en bättre vinkel.

På luffen (Living as a tramp) 22.24. Vissa bilder kan man förbanna sig länge att man missat! På jakt efter någon på luffen cyklade jag som många andra till Centralen. Precis då jag kom till huvudentrén kom en supercool backpacker med bandana och allt ut genom dörren och under gatljuset stannade han upp och tände en cigg. Jag trasslade fortfarande med cyklelåset och fick inte ens upp kameran - satan! Funderade på att ropa tillbaka honom, men tänkte att det fanns säkert andra backpackers inne på stationen, men så icke! Inväntade ett par fjärrtåg utan lycka och hittade till slut en tjej med jätterygga vid City terminalen. Hon hade dock modellat åt flera andra och ville inte längre. Det fick trots det bli denna bild jag stal mig till då hon luffade iväg i den tomma hallen. Ångrar att jag inte tog den första bilden och lärdomen är: skjut inte upp en god bildidé

Tabu 01.15. Vad är egentligen tabu i dessa dagar? Kreativiteten börjar tryta och jag Googlar fram stans alla strip-klubbar. Cyklar runt och inser att alla har väldigt tråkiga och anonyma entréer. Hittade istället denna shop på Drottninggatan som fick bli en nödlösning

Upp & Ned (Upside down) 02.17. Det är mörkt nu och jag letar ljus och saker som är upp-och-ned. Min första tanke går till den vackra Tulo-neonskylten på en av fasaderna på Kungsholmen (hade den en upp-och-nedvänd tablettask?), men med sorg i hjärtat ser jag att den inte längre finns kvar. Nästa tanke är att istället plåta något upp-och-ned i en vattenspegling, men stan är ju torr som snus efter dagar av sommarvärme och jag söker mig ner mot den trånga och vanligtvis lugna Klara sjö. Tanken är att plåta speglingen av Watrerfront building från Stadshuset, men en svag vindil skapade krusningar på vattnet här. Jag drog mig litet längre in i kanalen och fick en hjälplig spegling av Radisson Blu och rampen mot Söderleden.

Förväntansfull (Excited) 02.39. Staden börjar tystna och mörkret är kompakt utom vid vattenhålen kring Kungsan och Stureplan. Många är i rörelse, vissa besvikna andra förväntansfulla. Sökte att fånga ett par på väg hem i en taxi, men denna Limo med väntande tjejer fick bli gott nog.

Träd (Tree) 04.05. Nytt temakort i Humlegården och jag är inte bara utmattad utan också besviken då jag insett att jag tagit ett par av nattbilderna med ett monterat polarisationsfilter (sedan tidigare på dagen) och som snott hälften av det knappa ljuset. Spenderar en timme med att välja slutbilder från de hittills tagna temana innan jag ger mig i kast med nästa. Jag vägrar att plåta ett vanligt träd och ingenjören i mig letar efter ett symboliskt träd eller en trädstruktur. T-banebilden är min sämsta nödlösning denna natt.

Superhjälte (Superhero) 04.20. På väg till Sience fiction bokhandeln i Gamla stan för att hitta superhjältar kl fyra på morgonen stöter jag på Muminfamiljen med ett spännande sken. Och visst är Mumin Superhjälte? Eller är det bara i föräldrars sinne? Min hjärna registrerar knotten på rutan, men jag har inte initiativkraft att vifta bort dem ...

Torgskräck (Agoraphobia) 04.43. Här går jag på en enkel lösning. Stortorget från gatunivå och min vidvinkligaste lins. Dessutom litet sned horisont för att få till dramat. Det blir litet trist och jag försöker mig på att gestalta en fobiker genom att stå med händerna i ansiktet likt Munchs Skriet. Jag glömmer förstås att jag har 12 sek exponering och flyttar mig innan det är klart. Resultatet blir istället en skuggfigur som skyndar över torget - nog så bra! Gör drygt tio av dessa långsamma danser innan jag är nöjd.

Under ytan (Beneath the surface) 04.52. Lundgrens fisketillbehör är en anrik butik i Gamla stan. Det brukar hänga en jättegädda (målad av Carl Larsson) ovanför dörren, men den är nu borta. Istället hittar jag denna fuling i skylten.

Skrot (Junk) 05.19. Slussen är stökig och kommer att så vara under lång tid framöver. Jag minns att det ligger en hel del skrot i mitten intill själva slussporten. I denna tidiga timma dristar jag mig till att planka över ett högt staket för att få med skrotet och uppmaningen att sortera i en någorlunda komposition.

Morgonpigg (Morning person) 08.47. Efter frukost i Fredhäll väntar jag alltför länge på Västerbron efter lämpligt morgonpiggt subjekt, likaså under bron där skateboardåkarna inte riktigt fått upp ångan. Solen hinner dessutom stiga lite för högt för den riktiga morgonkänslan. En joggare på Norrmälarstrand med spänst i steget blir ytterligare en nödlösning.

Prickar (Dots) 09.44. Denna den prickigaste av stans byggnader, designad av Gert Wingårdh, är en fröjd att fotografera - speciellt i svartvitt. Det sägs att de 1 000 runda fönstren ska symbolisera Zlatans svettpärlor!? Himlen var litet för molnfri, men som en extra prick över i fick jag med molntussen som också räddar kompositionen.

90-talist (From the 1990s) 10.44. Jag är lyckligt lottad som har en 90-talist till son. Kanske på 90-talistvis ligger han och sover när jag ringer kl 10 på söndagsmorgonen och ber honom ställa upp på ett tidstypiskt porträtt. Trots det är han nyduschad och redo med 90-talistattribut i Vasaparken en halvtimme senare. Tack Oliver! Jag plåtar med blixt och en softbox som huvudljus och solen som backlight. Tyvärr slarvar jag litet med något för låg kontrast i kamerainställningarna, men en fika med Oliver får företräde framför omplåtning.

Mitt deltagarnummer (Participation number) 10.55. I min bildserie inspireras jag av gatufoto och försöker i möjligaste mån ta oarrangerade bilder. Vad är då bättre än att avsluta med just en bild av gatan? LItet ljusspel hjälper till att skapa liv till gestalningen av mitt startnummer fyra.